Трябва да се постигне споразумение за временен таван на цените

...
 Трябва да се постигне споразумение за временен таван на цените
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Най-важно е децата до 14 години да получават безплатни лекарства

 izbori_2023_v1_014

 

„ Трябва да се реализира съглашение за краткотраен таван на цените – в изискванията на пазарна стопанската система, това е изцяло допустимо. Ние не откриваме топлата вода, това се прави в доста европейски страни – единствено преди 48 часа държавното управление на Франция реализира съглашение с питателните вериги за таван на цените. Това е и главната цел на Българска социалистическа партия в идващия парламент, това е един от лостовете, с цел да се укроти инфлацията ”.

Това съобщи лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Смолян проф. Георги Михайлов в ефира на Nova News.

В предаването „ Твоят ден ” той напомни и осъществената с помощта на Българска социалистическа партия по-ниска ставка на хляба. „ Цената беше тръгнала стремглаво нагоре. В момента тя се задържа за хлебните артикули. При други артикули цените са безусловно галопиращи нагоре има подобен дискрипанс сред производител и цена на място на продажба, по тази причина час по-скоро би трябвало да има парламент, с цел да се занимае съществено с това ”, показа проф. Михайлов.

И продължи, че на никое място в Европа няма такава висока ставка от 20% за медикаменти. „ Ставката на Данък добавена стойност за медикаменти в множеството страни в Европейски Съюз е под 8%. Има две страни, в които е над 20% и те са на светлинни години от нас. Българска социалистическа партия от дълго време е предложила смяна на Данък добавена стойност за медикаментите ”, сподели още той.
Една от най-важните цели, за които уточни, че ще работи проф. Михайлов, са безвъзмездни медикаменти за децата до 14 години. „ Това е един откъс от проблемите на опазването на здравето, в случай че приказваме за фундаменталните – те мъчно биха се решили в държавно управление с краткосрочна вероятност ”, безапелационен е социалистът.

Той обърна внимание и на казуса с неналичието на фрагменти в болничните заведения. „ Една от аргументите за напускането на лекари от България е, че те не получават кариерно израстване и нужното заплащане, което получават в другите страни. Трябва да се оправим, посредством системите на специализация, които обезпечават кариерното израстване на нашите експерти ”, изясни проф. Михайлов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР